6 июля 2010 г.

Про право журналістів на висвітлення судового засідання

У світлі завтрашнього розгляду "справи про дельфінів" у Ворошилівському районному суді м. Донецька у журналістів виникло питання про можливість здійснення запису судового засідання, у тому числі аудіовізуального фіксування. С. Осика зазначив, що кожне відкрите засідання суду передбачає гласність розгляду справи.

Щоб не виникало проблем, пропоную наступне клопотання, яке може захистити права журналістів під час будь-якого відкритого засідання. Зібрав із різних джерел в мережі, можна й ще більше норм додати за бажанням:

Ворошиловському районному суду м. Донецька
                                                                                                                       ФІО, що мешкає за адресою...

клопотання
про забезпечення прав журналістів на проведення аудіо запису та фото- і відеозйомки у залі судовогозасідання.
 
1.1. П. 7 ч. 3 ст. 129 Конституції України встановлює, що одною з основних засад судочинства є «гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами».

1.2 Ч. 2 ст. 34 Конституції України гарантує громадянам України право на вільний доступ до інформації: «Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір».

1.3 Журналісти є особами, які в силу своїх професійних обов’язківкористуються згідно зі ст. 29 Закону України «Про інформацію» «переважнимправом на одержання інформації», бо ця інформація необхідна для виконання їхніх професійних обов’язків.

Збирання, одержання, створення і підготовка інформації для засобу масової інформації є прямим професійним обов’язком журналіста. Тому для журналіста використання технічних засобів для запису інформації є професійною необхідністю.

1.4 Згідно зі ст. 43 Закону України «Про інформацію» «учасники інформаційних відносинмають право одержувати... та зберігати інформацію в будь-якій формі звикористанням будь-яких засобів, крім випадків, передбачених законом». Право на інформацію охороняється законом. Ст. 45 Закону України «Про інформацію» гарантує, що «ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом».

1.5 Згідно п. 1 ст. 9 Закону України «Про судоустрій України» «Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, передбачених процесуальним законом. Учасники судового розгляду та інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, мають право робити письмові нотатки». Згідно п. 2ст. 9 того ж закону «Проведення в залі судового засідання фото- і кіно зйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури,а також транслювання судового засідання допускаються з дозволу суду, в порядку, встановленому процесуальним законом».

1.7 Згідно п. 8 ст. 6 гл. 1 розділу I Цивільно-процесуального кодексу України «Учасники цивільного процесу та інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, мають право робити письмові записи, а також використовувати портативні аудіотехнічні пристрої. Проведення в залі судового засіданняфото- ікінозйомки,відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь усправі». Згідно п. 8 ст. 8. Кодексу адміністративного судочинства України «Особи, присутні в залі судового засідання, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судовогозасідання фото- і кінозйомки, відео-, вукозаписуіз застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крімтих, які є суб'єктами владних повноважень».

1.8 Відповідно до ст. 19 Конституції України та ст. 1 ЗаконуУкраїни «Про судоустрій» суддя має діяти виключно в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

1.9.Ст. 171 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за «умисне перешкоджання законній професійнійдіяльності журналістів».

1.10.Отже створення неправомірних перешкод до здійснення законної професійної діяльності журналістів є злочином.

На підставівищенаведеного,
ПРОШУ:
Забезпечити виконання ст. 129 Конституції України та ст. 9 Закону України «Про судоустрій України» в частині гласності і публічності судового процесу участині надання можливості журналістам здійснювати аудіо запис та фото- і відеозйомку.

6 липня 2010 р.
 
підпис
 
 

Як бачимо, ніхто не в праві лишати права вести письмові нотатки і навіть користуватися ПОРТАТИВНИМИ фото- чи відеокамерами. Норми закону про небажанная сторони або сторін судового розгляду розпровсюджується лише на професіональну апаратуру. Тому подібне клопотання можна подати для перестороги. Або попросити С. Осику подати подібне (до уваги 
mayge-vichna.livejournal.com/
http://latallec.org.uahttp://akylapera.livejournal.comhttp://www.google.com/profiles/verbytskyi.oleksii та інших учасників медіа школи).

Також зауважу, що видалити із зали суда можуть лише за неповагу до суду або асоціальну поведінку, з приводу чого повинна бути винесена відповідна ухвала. Тож будемо поводитися чемно та не нарушати правила судового засідання.

Продовження слухання завтра об 11:15 за адресою
вул. Любавіна, 4, м. Донецьк. Слідкуйте за розвитком подій у даному блозі Дона Костело та у прямом ефірі Twitter-представництва @dclub за тегами #dophinarium в #Donetsk.

Комментариев нет:

Отправить комментарий